Afføringsmidler

Afføringsmiddel – hvordan virker det?

Afføringsmiddel er en form for medicin og helbredelsesmetode, som mange kender til, men det er dog de færreste, som er klar over, hvilken virkning afføringsmiddel har, og hvad det egentlig gør. Afføringsmidler er med til at fremme udtømmelsen af afføringen, og er derfor kurerende og helbredende ved forstoppelse, men afføringsmiddel kan også være en god hjælp til at tømme tarmen, hvis nu der eksempelvis skal foretages en operation eller undersøgelser indeni tarmsystemet hos en menneske.
Der findes forskellige former for afføringsmidler. Nogle stimulerer virkningen på tarmbevægelsen, andre blødgør blot afføringen og i samme omfang fremkalder udtømmelsen af afføringen og så er der afføringsmidler, som virker på tarmindholdets konsistent og volumen. Alle former for afføringsmiddel kan dog være farligt, hvis man misbruger det. Det går nemlig hen og påvirker tarmen i den forstand, at den kan blive afhængig af den virkning, som afføringsmidlet har.

Tarmstimulerende afføringsmiddel

Det tarmstimulerende afføringsmiddel går ind og stimulerer tarmen til at blive mere smørende eller mere blødgørende, således at tarmen får lettere ved at udføre arbejdet med at få transporteret afføringen ud af systemet. Afføringsmidler kan også gå ind og stimulere sekretproduktionen og motorikken i tarmen, som vil medføre, at tarmen bliver irriteret og vil stimulere slimhinderne og dette vil så øge aktiviteten i tarmen.

Rektal blødgørende afføringsmiddel

Rektal blødgørende afføringsmiddel går ind og fastholder vandet i tyktarmen, hvilket forårsager, at afføringen bliver blødgjort og derved gør turen igennem tarmen en del lettere for afføringen. Volumen bliver naturligvis også øget, når der er mere vand i tarmen, og det får tarmens muskulatur til at arbejde mere intensivt på at få transporteret afføringen af vejen og ud. Det siger efterfølgende sig selv, at blødgørelsen af afføringsmidlet gør det nemmere for tarmen at føre afføringsmidlet ud af kroppen.

Til sidst er daglig fysisk aktivitet og en masse indtagelse af væske et must, når man indtager afføringsmidler.

 

Kontakt os

Info om ondt i maven og afføringsmiddel